Gurdjieff Studies

Bucureşti

 

Cine a fost George Ivanovich Gurdjieff? | Câteva cuvinte despre învăţătura sa

Cine suntem noi? | Bibliografie în limba română | Bibliografie în limba engleză

Omul şi literatura

 

Cine a fost George Ivanovich Gurdjieff?

 

Către sfârşitul secolului al XIX-lea, G.I. Gurdjieff (1866 – 1949), împreună cu un grup de apropiaţi, cuprinzând oameni de ştiinţă, muzicieni, artişti, arheologi şi alţii, au format grupul Căutătorii adevărului”.

 

Susţinuţi de întrebările pe care le împărtăşeau cu toţii despre sensul şi scopul vieţii pe pământ şi în particular al vieţii fiinţelor umane, au petrecut ani călătorind prin Asia Centrală, punând laolaltă fragmente dintr-o învăţătură veche despre umanitate şi despre posibiliţăţile noastre de evoluţie.

 

Mai târziu Gurdjieff a adus această învăţătură în Moscova.

 

În timpul Revoluţiei el pleacă împreună cu o mare parte dintre elevii săi, stabilind în cele din urmă Institutul pentru Dezvoltarea Armonioasă a Omului, la Fontainebleau – Avon, lângă Paris. Acolo, pentru tot restul vieţii sale, şi-a continuat rolul de Învăţător Spiritual, scriind câteva cărţi şi atrăgând mulţi discipoli din Franţa, Anglia şi America.

 

„Îmi plăceau la el mai ales simţul umorului şi completa absenţă a oricăror pretenţii de sfinţenie sau posesiune a puterilor miraculoase deşi, aşa cum ne-am convins mai târziu, el poseda ştiinţa şi capacitatea de a crea fenomene neobişnuite de ordin psihologic. Dar râdea întotdeauna de oamenii care aşteptau de la el miracole.”

P.D. Ouspensky

 

Câteva cuvinte despre învăţătura sa